Hétfő: 13-18
Kedd-péntek: 10-18
Szombat: 10-16

/ Közösségeink

Közösségeink

Bródy Olvasóklub

A klub azért jött létre, hogy ne csak olvassunk, hanem beszélgessünk is. Az olvasás magányos tevékenységét kövesse egy társas összejövetel, mutassuk meg, hogy mi olvasók sosem vagyunk egyedül.
Évente 7-8 könyvet olvasunk és beszélünk meg. Az év elején kiválasztott műveket, regényeket és novellásköteteket az év során ugyanabban az időben olvassuk el, majd beszélgetünk róla. A könyveket a könyvtári gyűjteményből lehet kölcsönözni.
A klubhoz bárki csatlakozhat, aki szeret irodalomról, könyvekről beszélgetni, olvasmány élményeket megosztani. A részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött.

Jelentkezni a szabo.zsuzsi@brody.iif.hu e-mail címen lehet, vagy személyesen a könyvtárban.

A lényeg az olvasás, a jó történetek de fontos a beszélgetés is, az együttlét, a barátság, a vidámság. Megosztjuk egymással a gondolatainkat, meghallgatjuk mit gondolnak a többiek, és elmondjuk mit érzünk mi. Egy-egy történet hatására előbújnak a mi történeteink, a mi életünk is.
A Bródy olvasóklub laikus klub, kifejezetten nem terápiás csoport, de maga az olvasás, a beszélgetés is lehet akár terápia is, amely talán még nehéz élethelyzeteken is átsegíthet mindannyiunkat.

A SZTORI

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával meghirdeti A Sztori országos olvasásnépszerűsítő játék első évadát.
Amennyiben szerettek játszani, imádjátok a kreatív kihívásokat, nem riadtok vissza a csapatmunkától, akkor 2022. október 9- től, 2023. április elejéig tartsatok velünk!
Egy tematikusan válogatott olvasmány listából, a Könyvválasztóból jelölhetitek meg azokat a történeteket fordulónként, amelyekhez könyvajánlót írtok, illetve havonta egy-egy kreatív feladat elkészítése is rátok vár.
Minimum 2, de maximum 5 fős csapatok nevezhetnek az alábbi korosztályok részéről. Junior kategória: 10- 14 év között. Tini kategória: 14- 21 év között. Felnőtt kategória: 22- 35 éves korig. Család kategória: Minimum 2 fővel lehet indulni ebben a kategóriában, maximum létszám nincs.
2023-ban a győztes csapatok kategóriánként, értékes könyvcsomagokkal és rengeteg élménnyel lesznek gazdagabbak. A különdíj nyertesei, vagyis a legjobb kreatív feladatot elkészítő csapat minden tagját e-book olvasókkal jutalmazzuk a játék végén. A játékról részletesen az alábbi linken olvashattok:

RÉSZLETEK

Idegen nyelvi klubjaink

Nyelvi klubok már lassan 10 éve működnek a könyvtárunkban. A beszélgetést anyanyelvű, vagy azzal egyenértékű színvonalon beszélő önkéntes vezeti, ez az egyik fő vonzerő. De vonzó a kellemes könyvtári környezet, a barátságos, vidám, egymást segítő, befogadó légkör, és az is, hogy mindenki a saját nyelvi szintjén vehet részt a foglalkozásokon. A részvétel ingyenes, az aktuális időpontokról a honlapunkon és a könyvtár facebook oldalán tájékozódhat.
A klubok sikere abban rejlik, hogy a részvevőket nem csupán a idegen nyelv ismerete köti össze, hanem a társaság, az együtt tanulás élménye is. Az angol klub indult először, majd sikerült megszerveznünk a német és a francia nyelvű beszélgetési lehetőségeket is. A klubok létrejöttének hátterében is áll közösség, a Golgota Keresztény Gyülekezet, valamint az Erasmus ösztöndíjasok közössége. Örvendetes, hogy a mi klubjaink a laza összeverődésből önszerveződő közösséggé alakultak. A könyvtár adja a helyet, egyeztetjük és meghirdetjük az időpontokat, teát főzünk, helyszínt rendezünk, megteremtjük a lehetőséget de a további tevékenységet a nyelvi klubok közössége maga irányítja és önállóan végzi.
Tea and talk! klub
Beszélgessünk, gyakoroljuk együtt az angolt Cutland-Molnár Erikával és Örsiné Mohl Szilviával.
Délutáni beszélgetések Herbert Wolffal és Wolff Saroltával
Angol társalgási klub
Időpont: Minden második hétfőn 16.30-tól Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, MűHely – Eger, Kossuth Lajos u. 16.
Német társalgási klub
Időpont: Minden második kedden 16.30-tól Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, MűHely – Eger, Kossuth Lajos u. 16.

Berva olvasóklub

A Berva olvasóklubot kizárólag az Idősek Berva-völgyi Otthona lakói részére hoztuk létre.
Ez egy zárt közösség, így nem lehet hozzá csatlakozni. Mivel többen már nehezen olvasnak, ezért felolvasunk valamint rövidebb irodalmi műveket verseket, novellákat, meséket dolgozunk fel.
Az irodalmi művekhez mindig kapcsolunk mozgást, zenei feldolgozásokat, közös éneklést, szavalást. A klub helyszíne az otthon, havonta egyszer tartunk ott foglalkozást. Néha van mód a beutazásra is, amikor az idősek látogatnak el a könyvtárba.

MKE - heves megyei szervezet

Magyar Könyvtárosok Egyesületének Heves Megyei Szervezete több évtizedes múltra tekint vissza. 1975-ben alakult a megye községi, városi és felsőoktatási könyvtáraiban dolgozó szakemberekből. Tevékenységét a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárral és a megye más nagy könyvtáraival, mint például az EKKE Tittel Pál Könyvtárával, a gyöngyösi Vachott Sándor Könyvtárral, a hatvani Ady Endre Könyvtárral szorosan együttműködve végzi.
Létszámunk évek óta növekszik, 2023-ra elérte a 120 fő egyéni taglétszámot, és kettő testületi tagunk is van. Tagjaink nyitottak, befogadóak, jó csapatot alkotunk, fontos számunkra a közösség. Ezért évente több közösségépítő programot szervezünk tagjaink részére. Küldetésünk a megye könyvtárainak és a könyvtárosok érdekeinek képviselete az MKE-ben. Rendszeresen nagy létszámban veszünk részt az MKE hagyományos évi legnagyobb találkozóján: a könyvtárosok országos vándorgyűlésén. Innovatív szakmai programokkal, bemutatókkal a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál gyakori vendégei vagyunk. 2005 óta részt veszünk az Eger Civil Ünnepe rendezvénysorozaton, a város legnagyobb közösségi ünnepén, ahol lehetőségünk van bemutatni szervezetünk tevékenységét a város polgárai előtt is.
A szakmai összefogás fontosságát hangsúlyozva kínáljuk programjainkat, fennállásunk óta három vándorgyűlést (1975, 1995, 2013), számtalan országos szakmai tanácskozást, szerveztünk. Célunk a szakmai tudás, ismeretszerzés folyamatos fejlesztése. Ennek érdekében szervezzük szakmai programjainkat, melyek során a megye könyvtáraiba látogatunk el, ezzel is segítve tagjaink munkájának és egymás megismerését.
Hazai és határon túli szakmai kirándulásaink is gazdagították az egyesület életét. Tanulmányutakat szervezetünk Burgenlandba, Kassára és Grazba valamint Eger testvérvárosaiba: Dolny Kubinba, Kutna Horába, Gyergyószentmiklósra. Élményekben gazdag utakat szerveztünk a hazai célpontokkal, például Edelényre, Füzérre, Vizsolyra, Gödöllőre. Rendszeresen látogatunk Budapestre is.
Szervezetünk életéről, tevékenységéről honlapunkon és Facebook oldalunkon tájékozódhatnak.

Olvassunk, beszélgessünk a Dsida Jenő Baráti Körrel!

Nem sok civil szerveződés, irodalmi kör dicsekedhet olyan múlttal, mint a Dsida Jenő Baráti Kör, amelynek sikeres működését színes programsorozatok, konferenciák, irodalmi délutánok, változatos tematikát nyújtó saját könyvkiadványok és folyóirat-cikkek sokasága fémjelzi.
A tudós, lelkiismeretes József Attila-díjas pedagógus-irodalmár és a tudásra szomjazó tanítványok legnagyobb sikere érhető tetten a Kör több évtizedes fennállásában, aktív közösségteremtő erejében: dr. Lisztóczky László irodalomtörténész és a 3 alapító tag 1997-ben létrejött kezdeményezése az idők folyamán helytörténeti, sőt a megye- és országhatárokat is átlépő kulturális irodalmi műhellyé nőtte ki magát.
2009-től kezdve az irodalmi kör és a Bródy Sándor Könyvtár együttműködése töretlen, a könyvtár az irodalmi egyesület programjainak helyszíne és közreműködője.
2014-ben a Nyisd ki a világot! európai uniós pályázatban már programsorozatot is hirdettünk „Olvassunk, beszélgessünk a Dsida Jenő Baráti Körrel!” címmel. A Kör vezető irodalmárjainak alkotói tevékenységét – köteteinek, tanulmányainak megjelenését– folyamatosan nyomon követjük. Bemutatunk helyi alkotókat.
A nyári találkozókon a nagy évfordulókat állítottuk a középpontba. Előbb az I. világháború száz esztendejét tették a történetírás mérlegére történész és levéltári kutatók, majd a két világháború közti irodalmunk szükséges újra föltárásáról értekeztek, de a Nyugat előtti és melletti szerzők jelentőségét is méltatta több irodalomtörténész. A nagy klasszikusok is helyet kaptak programkínálatunkban, sőt a Dsida Kör közreműködésével Egerbe varázsoltuk az Isonzó Expresszt.
A Tudás – Könyvtár – Közösség európai uniós pályázat keretein belül szerveződött az irodalmi kör élete 2018 -és 2020 között. 3 év alatt 3 irodalmi szabadegyetemet valósítottunk meg közösen a kör hármas célkitűzésének jegyében: a Dsida Kör tudatosan teret adott és ad helyi és határon túli előadóművészek sokszínű irodalmi estjeinek, népszerűsítve a névadó költészetét. Folyamatosan részt veszünk Eger és Heves megye irodalmi, művelődési hagyományainak ápolásában.
A fentiek mind ugyanarról tanúskodnak: a Dsida Jenő Baráti Kör tagságának közös hitéről, öröméről, ami jobbá és otthonosabbá formálja környezetünket, mindennapjainkat.

Megszakítás