Hétfő: 13-18
Kedd-péntek: 10-18
Szombat: 10-16

/ Központi Könyvtár / Gyakori kérdések

Gyakran ismételt kérdések

A könyvtár szolgáltatásait (az ingyenes alapszolgáltatásokon túl) beiratkozott olvasóink vehetik igénybe. A beiratkozás díja felnőtteknek 2200,- Ft, nyugdíjasoknak, diákigazolvánnyal rendelkezőknek 1000,- Ft. A 16 éven aluliak és a 70 éven felüliek mentesülnek a beiratkozási díj megfizetése alól. A további kedvezményeket díjszabási táblázatunk tartalmazza.

16 év alatt ingyenes a beiratkozás, diákoknak pedig 1 000,- Ft.

A beiratkozás időtartama 1 év, mely a beiratkozás dátumával kezdődik.

A regisztráció a könyvtárhasználó adatainak személyesen történő nyilvántartásba vétele (a könyvtárhasználat szabályainak elfogadásával), személyes okmány bemutatásához nem kötött, a könyvtár alapszolgáltatásainak használatára jogosít.

Beiratkozáskor az olvasónak hivatalos fényképes okmánnyal kell igazolnia a személyazonosságát és állandó vagy ideiglenes lakcímét. A személyazonosító okmányok mellett szükség van a kedvezményes beiratkozási díj igénybevételére feljogosító dokumentumra is (pl. diákigazolvány, nyugdíjas igazolvány, Eger város kártya, Nagycsaládos, Egyszülős kártya).

Az 1997. évi könyvtári törvény (CXL/1997. ) értelmében a „könyvtárhasználónak a beiratkozáskor a következő személyes adatait kell közölnie és igazolnia: természetes személyazonosító adatok és lakcíme.

Ezen adatok igazolására a személyi igazolvány és a lakcímkártya hivatott. Az olvasójegy érvényességi idejének meghosszabbításakor az esetleges változásokat ellenőrizzük.

A regisztrációval rendelkező használók csak a könyvtár alapszolgáltatásait vehetik igénybe, míg beiratkozás révén könyvtári tagság létesül, amely a regisztrációhoz kötött alapszolgáltatásokon túl a könyvtár egyéb szolgáltatásainak igénybevételére is jogosít.

Mivel fent lesz a szabályzat a honlapon, ezeket nem részletezném, egy link az alapszolgáltatásokhoz, egy link a beiratkozáshoz kötött szolgáltatásokhoz.

Kivételes esetben, az olvasójegy tulajdonosának engedélyével. Kérjük, hogy az olvasójegy tulajdonosa erről tájékoztassa a könyvtárat, hogy bejegyezhessük a nyilvántartásunkba.

Az olvasójegy a kiállítás napjától 12 hónapig érvényes, másra át nem ruházható, alanyi jogon használható. Ettől eltérő használat igénye esetén (betegség, mozgáskorlátozottság stb.) az olvasószolgálat vezetőjével történt megállapodás alapján történhet.

Nem, a gyerekek olvasójegyével csak gyermekirodalom kölcsönözhető.

Az elveszett olvasójegyet pótoljuk, 1000,- Ft-ba kerül.

Igen. Ebben az esetben a személyes okmányok valamelyikének felmutatása szükséges.

A kölcsönzés időtartama dokumentumtípusonként különböző. Egy olvasónál kikölcsönözött dokumentumok száma összesen 22 db, a fiókkönyvtárakban és a Plázakönyvtárban is.

Az egyes dokumentumtípusok kölcsönzési időtartamát a 2. sz Függelék tartalmazza. Dokumentumainkat 4 hétre kölcsönözzük.

Igen. Ebben az esetben önnek le kell töltenie a Qulto eCard applikációt az okostelefonjára, és ebben bejelölni, hogy figyelmeztetést kér a kölcsönzés lejárati ideje előtt. Az applikációhoz a jelszót kérje a könyvtárostól!

A kölcsönzés lejárata után egy héttel küldjük el az első felszólítást.

Az olvasói kérés leadásának napjától függ, mivel hétfőn, szerdán és pénteken szállítjuk be a külső raktári kéréseket. Ezután e-mailben értesítjük az olvasót az átvétel lehetőségéről.

Nem. A meghosszabbítás kérhető személyesen, telefonon, elektronikus csatornákon (weblap, telefonos applikáció). A kölcsönzési határidő lejárta után a számítógépes program nem fogad el hosszabbítást.

A dokumentumok kölcsönzési határideje egy alkalommal meghosszabbítható, amennyiben a kért műre nincs előjegyzés.

A meghosszabbítás kérhető személyesen, telefonon, elektronikus csatornákon. A kölcsönzési határidő lejárta után a számítógépes program nem fogad el hosszabbítást. A könyvek ismételt kölcsönzése a visszavétel után lehetséges. A társasjátékok kölcsönzési határideje nem hosszabbítható.

Fontosnak tartjuk, hogy a meglévő állomány minél több olvasóhoz jusson el. Mivel 1-1 mű korlátozott számban áll rendelkezésre, a gyakran keresett (előjegyzett) könyveket a kölcsönzési idő (4 hét) letelte után tovább kell adni a sorban következő várakozónak.

 

Igen, kölcsönözhetőek utolsó/legfrissebb két szám kivételével. Egy olvasónál kikölcsönözött dokumentumok száma összesen 22 darab lehet.

Vannak nem kölcsönözhető folyóiratok: Rubicon, Adó Kódex, stb. Bővebb információért érdeklődjön az info@brody.iif.hu email címen vagy személyesen.

Igen, a gyűjteményben többféle idegen nyelvű folyóirat található angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelveken. A gyűjtemény nyelvoktató és nyelvpedagógiai folyóiratokat és színes társasági lapokat kínál az érdeklődőknek. Olyan népszerű magazinokat is magtalálhatnak nálunk mint a Vogue, a Labores, a Britain vagy a Philipp der Maus.

Igen, amennyiben a kért műre nincs előjegyzés.

Nem. A könyvtárközi kölcsönzés szolgáltatásunkat csak beiratkozott olvasóink tudják igénybe venni.

A könyvtárközi kölcsönzés keretében elvitt dokumentumok határidejét a szolgáltató könyvtár határozza meg, melyet kérünk szigorúan betartani.

A könyveket bárki visszajuttathatja a kölcsönzési helyükre. A visszavételhez csak a kölcsönzött dokumentumok szükségesek.

A kölcsönzés lejártakor a művek kölcsönzési helyükön kerülnek visszavételre.

A helyismereti gyűjtemény egy védett állomány. Az itt található könyvek, újságok, plakátok, fotók, stb. nem kölcsönözhetőek, csak helyben használatra van lehetőség a könyvtár nyitvatartási idejében. Természetesen Igény esetén a kért dokumentum egy részét szkenneljük és fénymásoljuk is.

Igen. A késedelem első hetében (könyvtárközi kölcsönzésben kért dokumentumoknál is) 120,- Ft / dokumentum, majd minden további héten 30,- Ft / dokumentum / hét. A társasjátékok esetében: 120,- Ft / nap.

Igen. A késedelem első hetében 120,- Ft / dokumentum, majd minden további héten 30,- Ft / dokumentum / hét.

 A késedelem első hetében (könyvtárközi kölcsönzésben kért dokumentumoknál is) 120,- Ft / dokumentum, majd minden további héten 30,- Ft / dokumentum / hét. A társasjátékok esetében: 120,- Ft / nap.

Igen. Az internethasználat ingyenes, de beiratkozáshoz vagy napijegyhez kötött.

Egy óra géphasználat engedélyezett, amely szabad gép esetén egyszer meghosszabbítható.

Személyesen, telefonon, e-mailen, honlapunkon, mobil appon keresztül.

Az előjegyzés díjtalan a beiratkozottak részére.

A dokumentumot az értesítés után a könyvtár 7 munkanapig őrzi, ezt követően az előjegyzés elévül.

Ha az előjegyzett dokumentum beérkezik, akkor erről a könyvtár e-mailben, levélben értesíti a könyvtárhasználót.

Nem. Csak miután visszahozta a lejárt határidejű dokumentumokat, és kifizette a könyvtár felé a késedelmi díjat.

Az elveszített vagy megrongálódott dokumentum értékét meg kell fizetni könyvtár felé. A kártérítés összegét, a dokumentum gyűjteményi értékét a könyvtár állapítja meg.

Az elveszített vagy megrongálódott dokumentum értékét meg kell fizetni könyvtár felé. A kártérítés összegét, a dokumentum gyűjteményi értékét a könyvtár állapítja meg.

Igen, ám a szolgáltatás jelenleg 2 helyen működik: a Központi könyvtárban és a Gyermekkönyvtárban.

Az Bródy Olvasóklubba bárki jelentkezhet. a jelentkezésnek nevének és e-mail címének megadásával, hogy a beszélgetések időpontjáról és az épp aktuális olvasmányról értesítést küldhessünk. Mivel a klubban olvasott könyvek a könyvtárunk gyűjteményéből kölcsönözhetők, a résztvevőknek zok, akik innen szeretnék kölcsönözni az olvasóklubb olvasmányait kell, hogy rendelkezniük kell érvényes könyvtári tagsággal.

A Zenei gyűjtemény (ArtSarok) állományában található valamennyi bakelitlemez ingyenesen kölcsönözhető könyvtári tagjainknak, egyszerre 4 db 1 hétre az alábbi műfajokban: vokális és hangszeres komolyzene, opera, operett, népzene, jazz, blues, filmzene, musical, rock, a könnyűzene további számos ága, irodalmi művek zenei adaptációja, gyereklemezek. A folyamatosan feltárt kínálatról adatbázisunkban katalógusunkban tájékozódhat a Tárgyszó mezőbe az LP kifejezést írva.

Hangfelvételek helyben hallgatására professzionális fejhallgató erősítő rendszer, Audio-Technica lemezjátszó, Numark CD lejátszók, JBL Bluetooth fülhallgatók állnak beiratkozott zenerajongó, vagy a zenével ismerkedni vágyó olvasóink rendelkezésére az emeleti ArtSarokban és Zenekuckóban. Zenei kínálatunkról a CD listákból, bakelitlemezeinkről adatbázisunk katalógusunk Tárgyszó mezőjébe az LP kifejezést írva tájékozódhat.

A távoli vagy offline használathoz a Bródy Sándor Könyvtár Központi Könyvtárából lehet fiókot regisztrálni. Az adatbázist beiratkozott olvasóink használhatják A fiókot személyes a könyvtárban tudja regisztrálni. 

A Központi Könyvtár épülete (Kossuth L. utca 16.) és a Gyermekkönyvtár (Bartók tér 6.) előtt sajnos nem, az Egészségház utcai könyvtári parkolóban is csak mozgássérült parkolóhelyet tudunk ingyen biztosítani. A Felnémeti (2-es) és a Felsővárosi (3-as) fiókkönyvtárnál biztosított van lehetőség az ingyenes parkolásra.

A ruhatár használata beiratkozott olvasónk vagy a könyvtárat napijeggyel látogatók, illetve a könyvtár programjain részt vevők számára ingyenes.

A könyvtári állomány védelme érdekében. A táskák és kabátok elhelyezésére a Kossuth utcai főbejáratnál található ingyenes ruhatárban, illetve a ruhatárral szemben kulccsal zárható szekrényekben van lehetőség.

A földszinten található információs pultnál fizethet bankkártyával. Kérjük fizetés előtt jelezze, hogy bankkártyával fog fizetni. Köszönjük!

NAVA-pontként az archívumban tárolt műsorszámok visszanézhetők a könyvtár laptopjain. Érvényes olvasójegy vagy napijegy szükséges hozzá.

Természetesen igen. Ezek a szolgáltatások is csak napijeggyel vagy érvényes olvasójeggyel vehetők igénybe.

Az antikváriumban található könyvekről nem készült lista, itt csak böngészésre van lehetőség.

Igen, fogadunk ajándékkönyveket. Akik ajándékkönyveket ajánlanak fel könyvtárunknak, maguknak kell gondoskodniuk a dobozolásról és szállításról. Kérjük, csak előzetes egyeztetés után szállítsák a könyveket a könyvtár által megadott helyszínre. 

A földszinti mosdóhelységben lehet a kisbabát tisztába tenni, a kulcsot kérje a portán. 

Igen természtesen használhatnak saját laptopot, amennyiben tagjai a könyvtárnak, vagy napijegyet vásároltak.

Nem, csak ha elmegy és beiratkozik az adott könyvtárba.

Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez kapcsolódó könyvtárak állománya, melyet a Bródy Sándor Könyvtár tulajdonát képezi és negyed évente szállítja a szolgáltató helyre.

Egri telephelyű könyvtárainkban az olvasóink számára nem elérhető.

EFOP 4.1.8-16 számú „A könyvtári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” felhívására benyújtott A Könyvtár négy keréken MindenkiNet című pályázatban 23 Heves vármegyei település önkormányzatával kötött a megyei könyvtár együttműködési megállapodást, amely alapján a 23 településen könyvtárbuszos formával egészíti ki a telepített könyvtári ellátást.

Az új szolgáltatás megoldást jelent azokban a falvakban, ahol a jelenlegi könyvtári infrastruktúra nem alkalmas megfelelő szintű ellátásra (nincs korszerű épület, nincs megfelelő könyvtárhelyiség és bútorzat, nincs alkalmas személyzet), más helyeken emeli a könyvtári ellátás minőségét, korszerűsíti, változatosabbá teszi a meglévő szolgáltatások körét.

Nem. Ez az állomány a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez csatlakozott községeknek lehetséges csak.

Nem, a beiratkozással ez is alapértelmezetten használható.

Alapértelmezett jelszó az olvasó születési hónap és nap négy számjegye.

Kapcsolatfelvétel után (személyesen, telefonon, e-mailen), a könyvtár munkatársai az olvasójegy számának megadásával visszaállítják kérésére az alapértelmezett jelszót, melyet bármikor megváltoztathat honlapunkon.

Az olvasó kérésére előjegyzést tudunk felvenni az adott könyvre, mely időreni sorrendben teljesül. Ez azt jelenti, hogy a sikerkönyveknél a teljesülés sok előjegyzés estén ,több hónapot is kell várni.

Egy olvasónál maximum 4 hetet lehet kölcsönzésben a könyv és az előjegyzett könyveket 1 hétig tartjuk az olvasónak, ezután következik a következő előjegyzett olvasó.

A könyvtárközi kölcsönzés során kért könyvek lejárati határidejét a küldő könyvtár határozza meg. Hosszabbítás csak a küldő könyvtár engedélyével kérhető. 

Bródy Sándor Könyvtár
Megszakítás